Daarom er een aantal gebouwd.
Zo kon ik sinds lange tijd weer alle Nederlandse NDB bakens ontvangen. Ook middengolf en lange golf werkt goed.
Ik heb eens wat metingen gedaan om de verschillen bij div. hoogtes en frequenties te bekijken.
Hoogte is heel belangrijk.
Hieruit blijkt dat de achtergrond QRM met de hoogte toeneemt. De S-waarde van stations neemt echter veel meer toe, dus een betere S/N verhouding.
Bij gebrek aan een 2N5109 o.i.d., heb ik als 2e tor een BFR193 toegepast. Die heeft een Ft van 6 Ghz.
Ontvanger: Yaesu FRG-7700.
Opstelling: 1 meter achter het huis.
Tijdstip: 15.00 u lokale tijd.
Zie de tabel onderaan.
Verbeteringen voor 28 en 50 Mhz:
In serie met de probe heb ik een spoeltje van 3,3 uH en 4,7 uH getest.
Hierdoor wordt de ontvangst op die banden significant beter. De antenne mét spoeltje deed het op 4 meter hoogte zelfs beter dan die zonder op 11m hoogte.
Met 4,7 uH was er op 43 Mhz de sterkste ontvangst. Met 3,3 uH op 47 Mhz.
Echter is het een heel breedbandige verbetering.
De FM omroepband wordt zwakker. Dat is te verklaren omdat het spoeltje op 100 Mhz een XL van 2000 ohm heeft.
Invloed van plaats van opstelling
Per plaats van opstelling kan de ontvangst heel verschillend zijn. Zo wie zo moet hij zo hoog mogelijk staan, bij voorkeur met het hoogste mastdeel niet van metaal.
Er is een verschil tussen MG/LG en KG. Bij MG/LG is hoogte het belangrijkste. Er mag best een mast opzij van de whip staan. Deze mast komt namelijk niet gauw in de buurt van resonantie op die frequenties.
Op 80 m en hogere frequenties geeft een metalen mast of draad in de buurt van de whip meer qrm. Dit omdat deze meestal tot de grond reikt en qrm opvangt welke weer wordt opgevangen door de whip.
Met de frequentie neemt de benodigde hoogte af.
Dit stelde ik vast bij vergelijking. Ik heb er er twee opgesteld. Die kan ik snel omschakelen. Nr. 1 op dak ca. 11 m hoog in de mast , 5m boven het dak, aan een zijarm presteert het de beste de middengolf. Nummer 2, die 5 meter verderop achter het huis op een testmast staat, is weer duidelijk beter op de 80m en 40m band. Bijna zo goed als de draadantenne van 35m.
Op de langegolf er is weinig verschil. Ook ontdekte ik dat goedkope RG-58 kabel, met slechte afscherming, vooral op MG veel meer qrm opvangt. nr. 2 was daarmee zowat doof op MG, terwijl nr. 1 met goede RG-58 prima ontvangt.
Ipv J310 en 2n5109 een BF245C en aanvankelijk een BC546 toegepast. Later een BFR193. |
Mini-whip met BF245 in 4 cm buis |
versie voor 5/8 elektrabuis. koperstrip toegepast |
Buitenmantel met koperstripje. Binnenader zo solderen dat deze in de BNC connector past. Het printje met RG58 moeten soepel in de buis kunnen schuiven |
Voedingsdoosje in blikje |
Detail Voedingsdoosje gemaakt in pastilleblikje. Deze heeft een R van 220 ohm in serie. Dit voorkomt dat bij kortsluitng de spoel van 1mH defect raakt. |
3