maandag 8 november 2021

Experimentele 3 elements yagi antenne voor 2 meter band met motor afstemming

 Door de reflector te voorzien van een afstem C in het midden, wordt dit bij een bepaalde waarde een director. Een spoel verlengt, dus een C verkort. Om dit te testen, heb ik aan beide zijdes van de dipool een 'reflector' geplaatst. In het midden zit een variable afstem C van 40 pf. Deze worden aangedreven door kleine reductiemotortjes van 6v 15 rpm. 

Er zijn 4 buisjes van 50 cm lang. Door de afstem C in het midden, komt de totale breedte op 105 cm uit.  Dat is iets meer dan een normale reflector. Omdat de  C maximaal 40 pf is, vormt deze met de aansluitdraadjes van 2 x1,5 cm een seriekring op 144 mhz. Dat is nodig want 40 pF is het maximum en je kan stellen dat ca. 3 cm draad in serie, dit weer opheft. Ca. 10 pf is vereist om -elektrisch-  te verkorten tot director. (normaal  ca. 93 cm)

Met de juiste instellingen kan de zend/ontvangrichting omgekeerd worden. Ook kan  afgestemd worden tussen ca 140 en 155 Mhz.

Alle spanningen gaan via de aansluitcoax. De ene motor werkt met positieve spanning ; de andere met negatieve. Iedere motor heeft hiertoe een diode in serie op de juiste manier. Met een smoorspoel van 1uH zijn ze ontkoppeld van RF op de coax. Zo bespaar ik een extra kabel !

Door zo'n 3 volt te gebruiken, draaien ze met een geschikte snelheid.

De antenne heb ik ca. 5 meter hoog getest. (Horizontaal en verticaal). Daarbij zie je de SWR van 1 naar ca. 3 gaan. Van een repeater kon ik de sterkte van S9 naar S0 terugregelen. De impedantie aan het aansluitpunt zakt naar een lagere waarde bij afstemming. Dat kan nog verbeterd worden.

Sommigen zullen hun  bedenkingen hebben of dit werkt, maar om te ontvangen, heb ik reeds goed werkende yagi's met varicaps gebouwd. Echter kun je daarmee niet zenden. Dat produceert al gauw de nodige harmonischen.

Een nadeeltje is nog dat de stand van de C s niet is te bepalen, zonder het dichtbij te bekijken, behalve dan dat de C's tweemaal door een punt gaan met dezelfde capaciteit. Ze hebben geen eindstop.



Vooralsnog kan de antenne niet permanent buiten staan. Hij is zo niet bestand tegen regen en vocht. En zeker bij verticale opstelling is het moeilijk een waterdichte behuizing toe te passen.



Detail. De asjes zijn met een m6 kroonsteen bevestigd.


Mantelstroomfilter en de C's . Er is een butterfly type òf 
                                eentje met geïsoleerde as nodig.        Stukjes snijplank zijn toegepast                                        voor de bevestiging.


Testopstelling horizontaal.





 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten