donderdag 28 november 2024

Eindtrapje voor 70 Mhz met EL84 of PL84

 Om eens te bekijken of een EL84 of PL84 nog werkt op 70 mhz, heb ik een klein eindtrapje  gebouwd. Gewoon als experiment. 

Dat werkt nog best, maar je moet wel over de juiste onderdelen beschikken.                  Zoals compacte afstem C's met een knop.

Tussen buizen er is ook best verschil.  De ene werkt prima met een hoog rendement. Anderen doen het wat minder. 1 watt insturen is over het algemeen voldoende. Om 18 watt output te krijgen, kan er 2 watt nodig zijn.

Bij een PL84 is er een aparte negatieve roosterspanning nodig van zo'n -60 volt.  Dat geeft een hoger rendement. Ook voorkomt het overbelasting wanneer de insturing ontbreekt. De PL heeft een iets andere karakteristiek dan de EL versie. 


Uitleg:
Het ingangscircuitje transformeert de spanning omhoog. Met 1 watt sturing moet er
Ca. 90 volt DC op het rooster verschijnen. Dat is 63 volt AC effectief.  Aan 50 ohm is 1 watt  7,07 volt AC, dus het wordt meer dan 9x omhoog getransformeerd. De swr hoort bij juiste afstemming ca. 1:1 te zijn.
3 watt insturen geeft al -150 v. Dat is niet nodig bij 230 v, en bovendien kan het uitgangsvermogen dan juist weer afnemen.

De uitgangsspoel is een soort balanskring. De anode is heel hoogohmig en beter daar geen afstem C. Het punt waar de smoorspoel aangesloten zit, is ongeveer hf aarde.


Bij de eerste testen, zag ik dat de helft van het ingestuurde vermogen weer uit de uitgang te halen was . Ook was er bij afstemmen een neiging tot oscilleren. 
Het plaatsen van een neutrodynisatie trimmer loste dit volledig op.
Deze staat op ca. 5 pF. Zonder die C beïnvloedt het afstemmen van de uitgangskring bovendien de ingangskring.  Bij het indraaien van de trimmer zie je de output helemaal teruglopen.  De zaak wordt veel stabieler hierdoor. 



Butterfly toegepast ivm plaatafstand 



In het midden de buistrimmer Cn. 

Verloopvoetje voor PL95 



resultaten per buis:

PL84 10 Watt uit 225 v 65 mA rendement 68%

PL84 2e -12 Watt uit 220 v 75 mA rendement 73%                                                                                        18 Watt uit 285 v 90mA rendement 70%.

EL84 10 watt uit 220 v 75 mA. Deze kan in klasse C werken met automatisch negatief.

UL84 10 watt uit 220 v 78 mA

EL95 6 watt uit 240 v 45 mA daartoe heb ik verloopvoetje gemaakt. De ingangspoel moest hierbij 2 windingen meer hebben. Omdat de ingangscapaciteit kleiner is. En Cn minder ingedraaid.


Tips bij het bouwen: begin met de ingangskring.  Zonder aangesloten hoogspanning. Het stuurrooster kun je als een diode naar aarde beschouwen.  Hierdoor is simpel de negatieve spanning te meten die ontstaat. De instuur SWR moet daarbij in de buurt van 1:1 zijn. Wanneer dit niet lukt, betekent dit dat de spoel te groot of te klein is. Men kan even een signaal op 68 of bijvoorbeeld. 72 mhz insturen en dan vaststellen te klein danwel te groot.


18 watt output, dit kan de buis net aan.

145 Mhz mogelijk ? 

Dat heb ik getest. Aan het stuurrooster bleek een kleine nauwkeurige hairpin naar massa vereist. Zie foto. En uitgangstrimmer vervangen door een butterfly van 2x 8 pF. Die heb ik laten zitten bij het terugzetten op 70 Mhz.

PL84 8 watt uit 230 v 75 mA. Er moest wel zo'n 4 watt ingestuurd worden. Dus efficiënt is dat niet. 



 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten